Välj rätt uppvärmningsalternativ

UppvärmningUppvärmning av hemmet är en av de dyraste utgifterna varje år, och det blir dyrare när kylan kommer på vinterhalvåret. Att välja rätt uppvärmningsmetod för just ditt hem kan innebära att du sparar in många tusenlappar. Om du väljer en viss typ av uppvärmning i ett större hus kan skillnaden prismässigt bli större än om du bor på en mindre yta. Men vilken uppvärmning är bäst? Några av de olika uppvärmningsmetoderna är direktverkande el, solenergi och pelletsuppvärmning.

Direktverkande el

Direktverkande el användes flitigt i hus som byggdes under 1970-talet, eftersom elen då var billigare än oljan. De stora fördelarna med just direktverkande el är att uppvärmningsmetoden inte kräver särskilt mycket arbete. Du behöver egentligen bara sätta i en kontakt, sedan är det klart. En annan bra sak med direktverkande el är att det inte är någon dyr investering. Dessvärre har direktverkande el även en del nackdelar, exempelvis är det ett av de dyrare uppvärmningsalternativen. Dessutom kommer inte all direktverkande el från förnybart bränsle. Du kan läsa mer om detta på http://www.vattenfall.se/sv/direktverkande-el-och-golvvarme.htm.

Pellets och solenergi

Några andra vanliga uppvärmningsalternativ är pelletsuppvärmning och solenergi. Pellets eldar man med i en pelletsbrännare och får på så sätt uppvärmning. Fördelen med just pellets är att det är ett förnybart alternativ. Man skövlar inga skogar för att producera pellets, utan tillverkar det av biprodukter från sågverksindustrin. För dig som vanligtvis eldar med ved är pellets ett bra alternativ eftersom det är både billigare och tre gånger så effektivt.

Solenergi är ett annat alternativ för uppvärmning av hemmet. Solenergi är ett av de mest miljövänliga alternativen när det kommer till uppvärmning. Enligt http://www.greenmatch.se/blogg/2014/08/10-foer-och-nackdelar-med-solenergi har solenergi har knappt några gifter som frigörs vid användning och det släpper heller inte ifrån sig någon koldioxid. Eftersom våra breddgrader innebär mer solljus under sommaren än vintern kan det vara smart att komplettera solenergi med exempelvis en pelletspanna.