Renovera hemma

Är det dags för en renovering av ditt hem? Pratar vi om en totalrenovering eller bara av vissa delar och ytor? En renovering av ditt hem – oavsett om du bor i villa eller en mindre lägenhet – innefattar många arbetsmoment och det är inte alltid man klarar det på egen hand. En del är tuffa och vill göra allt själva medan andra gärna betalar målare, tapetserare och andra yrkesmän för att uppnå ett optimalt resultat.

Totalrenovering

Det finns totalrenoveringar idag som är så omfattande och komplicerade att man som lekman inte ens skulle få för sig att ens göra en ansats. En trend idag är att man integrerar kök och vardagsrum i en öppen lösning som vackert och stilfullt smälter samman. All form av köksutrustning och köksmöblering byggs in i fastigheten så att de delvis förblir dolda utåt sett. Till det vackra köket brukar man också byta ut det gamla golvet mot ett laminatgolv och det kan vara knivigt att göra på egen hand även om kunskapen faktiskt finns på nätet. Valet huruvida man vill renovera sitt hus på egen hand eller ej är individuellt men idag finns det en del tips, guider och detaljerade instruktioner till hands på nätet som man kan dra stor nytta av. Skulle man misslyckas helt så har man ju alltid chansen att anlita ett yrkeskunnigt proffs på området.

Målning

Man kan börja enkelt och titta på momentet målning. De flesta har nog målat åtminstone någon yta i sitt liv. Vad som är viktigt att tänka på inför en målning är förarbetet. Främst gäller det att vara noggrann vid spacklingen och kunna se ojämnheter samt täppa till dem innan man börjar måla. Det är klokt att ofta spackla fler än en gång innan man börjar. Därefter kan man slipa hålet lätt. Målningen i sig är inte svårare mer än att man ser till att distribuera färgen jämnt över ytan.

Tapetsering

När det gäller tapetsering så har många fått för sig att det är omständligt. Det är viktigt att tapeterna är ordentligt blöta med tapetklister innan de sätts upp. Låt dem därefter svälla en stund. Många gör felet att direkt sätta upp tapeterna eftersom man är rädd att klistret skall torka. Ofta uppstår då fula bubblor i tapeterna som blir bestående. För både målning och tapetsering är det ytterst viktigt att man skyddar golv, väggar, möbler och tak med papper. Sätt gärna ut och fäst överdrivet med papper för att vara helt garderat. Se också till att du dammsugit väggar (och tak) innan du sätter igång med målning eller tapetsering. Det gör en enorm skillnad mot om partiklarna skulle sitta kvar. Typiska ytor som ofta attraherar damm är de ovanför element.