Ett energieffektivt hus

Energiefektivt hus
Att sträva mot att energieffektivisera huset är ett bra sätt att spara energi och pengar. Det är också bra för miljön då man kan få tillgång till mer energi i samhället utan att öka energiproduktionen, men det är inte alltid så lätt att åstadkomma.

Det finns många sätt som man kan energieffektivisera på, det gäller bara att hitta det sätt som passar bäst för dig. Många av de sysslor vi gör varje dag kan spara energi om man gör det rätt. Till exempel så sparas det både vatten och el om man använder en diskmaskin istället för att handdiska smutsig disk. Man kan också spara vatten och el genom att dra ned på dusch tiden, bara 5 minuter kortare duschar kan spara otroliga mängder energi. Man kan också fundera på att köpa ny frys/kyl då en nyare modell kan spara mycket mer energi än en 15 år gammal modell.

Uppvärmning av hemmet är dock den största energitjuven och kan ibland stå för över 60% av hemmets energiförbrukning. Ett sätt att spara energi är att använda sig av ett värmesystem som är mer sparsamt på energi. Ett sådant system kan bland annat vara ett solvärmesystem som konverterar solljus till energi. Nackdelen med ett sådant system är dock att det kan vara svårt att få tillräckligt mycket solljus på vintern. Pelletskaminer är ett annat alternativ. De kan ersätta 70% av värmen i ett elvärmt hus.