Enkla snickerier att göra själv

shutterstock_299717942

Att göra något själv är lika roligt för barn och vuxna. Det är lika roligt att placera något hemgjort i din inredning som det var att ge sina föräldrar en teckning. En del kanske tror att det är svårt att skapa något snyggt att ha i sitt hem, men vi tror att vem som helst kan skapa dessa enkla snickerier till sitt hem. 

Ljusstake av trä

Vi menar inte att ni ska snida en hel kandelaber. Idag har den rustika inredning blivit populär. Industriellt, avskalat, minimalistiskt och skandinaviskt är huvudord som dyker upp överallt i inredningstidningar.

En simpel ljusstake av en träkloss är en bra början för att göra något själv. I skogen kan man hitta stora trädgren att såga ifrån. Kom ihåg bara att det måste vara fallna grenar om det inte är din egen mark, nyttjar du allemansrätter får du inte förstöra levande natur.

Skala av barken på träbiten du vill använda, man kan också låta barken vara kvar för mer naturligt utseende. Därefter använder du en slipmaskin eller går igenom klossen för hand med slippapper. Börja med grovt papper och byt sedan till finare och finare papper tills klossen är alldeles len.

Borra ett tillräckligt stort hål för en eller flera typer av ljus. Därefter kan du behandla den som du vill: olja, lasyr, färg eller lack.

Egen huvudgavel till sängen

Ingen behöver egentligen en huvudgavel för flera tusen, när du kan göra en egen med lite träplank från en lastpall. I länken hittar du ett sätt att göra lastpallen på. Nedan kan du läsa en snabbgenomgång vad som krävs.

Lastpallar går att hitta överallt. Ring ett företag och fråga om du får köpa en för en billig peng, hos många ligger dem nämligen bara på hög.

Ta loss plankorna från lastpallen tills du har separerat alla bitar. Såga bitarna i olika mått och bygg en enkel ram enligt dina valda mått. Sedan är det dags att lägga pussel. Skruva fast de olika bitarna tills du täckt din ram. Sedan är efterbehandling upp till dig. Slipa plankorna släta och välj hur de ska behandlas.