Ingen tycker om att få vattenskador, de är både kostsamma och omständliga. Det uppskattas att det sker 100 000 vattenskador varje och det kostar i genomsnitt 30 000 kr att laga en vattenskada. Orsakerna till vattenskadorna är många till exempel att det har läckt genom golv eller väggar i badrummet, att fukten har lyckats ta sig in utifrån, att någon vattenansluten maskin har läckt eller att rören har gått sönder.
Det första steget mot att undvika vattenskador är att bygga på rätt sätt, något du kan läsa om på http://www.lansforsakringar.se/. Utomhus handlar det framförallt om att taket är tätt och att det finns bra dränering. Underhåll är viktigt för att kunna upptäcka och fixa om det skulle vara något som är trasigt och inte fungerar som det ska. Se även till att vattenledningar i ytterväggarna är isolerade mot kyla eftersom de lätt går sönder om vattnet fryser.
Inomhus ska man tänka på att alla rum där man använder vatten är riskzoner, det är idag faktiskt vanligare med vattenskador i köket än i badrummet. En anledning är att det ställs höga krav på hur badrum ska byggas för att förhindra vattenskador men det inte finns så många regler för köket. Det har blivit fler och fler maskiner i köket som är anslutna till vatten och många gånger sitter kopplingarna för vattnet under diskhon där bristen på utrymme gör att de ofta inte är dragna på ett fackmässigt sätt. Man ska också tänka på att platsen där maskinerna står bör vara skyddad mot vatten och att visa arbeten i kök och våtrum måste utföras av fackmän. Kolla upp alla regler och bestämmelser som gäller innan ni sätter igång.
Tyvärr så räcker det inte med att man har byggt rätt eftersom allting åldras. För att minska slitaget på maskinernas slangar så kan man stänga av vattnet till dem när de inte används. Sänk inte värmen lägre än 15 grader i utrymmen där det är vattenledningar även om du inte ska vara hemma, sönderfrusna ledningar är både dyrare och sämre för miljön än vad det är att ha värmen på om du har rest bort i två veckor.
En vanlig orsak till vattenskador är rör och ledningar som har gått sönder och de kan vara svåra att upptäcka eftersom man ofta inte ser dem. Ett sätt att förhindra läckage i ledningar för varm och kallvatten är att installera en vattenfelsbrytare som upptäcker om det har börjat läcka och då stänger av det inkommande vattnet. I avloppsrören och dräneringsrören måste man ta till andra metoder för att hitta läckor och fel. Ett sätt att snabbt få svar och även rådgivning om det skulle vara några problem med rören är att beställa en TV-inspektion. Företaget som man anlitar använder specialutformad kamerateknik för att filma hur det ser ut inne i rören, något som man kan följa direkt på en skärm och på så sätt upptäcka om de är dåliga. Du kan läsa mer om inspektion av avlopp och dränering på http://www.swooshsverige.se/, de erbjuder även många andra tjänster som till exempel slamsugning, högtrycksspolning och avfallshantering. Kom ihåg att om du misstänker att något är fel så är det alltid bättre att få det kontrollerat för att om olyckan skulle ske så kan man åtminstone begränsa hur stor den blir.
Mer fakta om vattenskador kan man hitta på http://www.vattenskadecentrum.se/.