Att byta tak är inte en liten uppgift, eller kostnad för den delen. För att lyckas är det bra att ha kunskap om de vanligaste misstagen och veta hur man undviker dem. Här har vi samlat några användbara tips.
Innan vi går rakt in på tipsen är det dock värt att veta hur länge ett tak faktiskt håller under normala förhållanden. En expert säger det följande:
- Papptak 15-20 år
- Takpannor 30 år
- Bandtäckt plåt 40 år
Titta på undertaket
Undertaket är en mycket viktig del av taket som en helhet och vilket yttertak man lägger måste vara anpassat till undertaket. Detta blir speciellt viktigt om vinden har tilläggsisolerat. För att taket ska hållas helt torrt kan det behövas luftspalt eller ångspärr för att undertaket ska kunna hållas torrt. Se därför till att ta reda på vilken åtgärd som behövs beroende på takvalet.
Anpassa efter huset
Själva husets och takets utformning kan vara avgörande för vilket typ av tak man kan lägga. Efterforska alltid vilket tak som faktiskt lämpar sig att lägga på den konstruktion och lutning det nuvarande taket har. En brant lutande tak kan kräva speciella pannor medan man inte ens bör lägga pannor på ett tak med tillräckligt låg lutning. Bor man dessutom i ett K-märkt hus är man ofta väldigt begränsad till vilket typ av tak man får lägga.
Se över avrinningssystemet
Det är inte ovanligt att ett takbyte ändrar dimensionerna till någon grad. Detta kan ha en inverkan på stuprör och hängrännor och faktiskt försämra deras funktion. Som en följd av detta kan man få mer spillvatten runt huset. Det bästa är att även byta dessa i samband med takbytet.
Se till att försäkringen täcker
Ett takbyte kan anses vara riskfyllt ur ett försäkringsperspektiv då fel och misstag kan innebära omfattande skador på huset. Kolla alltid upp om försäkringen täcker byggnationen innan några åtgärder görs. Detta är fallet både för de som gör bytet själv och de som anlitar någon.