Har huset blivit för litet och du måste bygga ut, tomten är inte så stor och det blir så lite gräsmatta kvar att vistas på. Hur gör man då? Jo man bygger ut på höjden så klart.
De allra flesta hus har en konstruktion, som gör det möjligt att bygga vidare på höjden. Känner du dig osäker över just ditt hus, kan det vara en god ide att kolla med en arkitekt vad dom säger.
Det enklaste sättet är att köpa en färdig konstruktion och anlita hjälp att få allt på plats. Kanske är det så att vatten ska dras till den nya våningen och då är det vettigt att anlita branschkunniga att göra jobbet. Räkna med att det är ett dyrt projekt. Du ska i princip bygga och inreda ett halvt hus, samtidigt som det blir mer komplicerat när andra halvan av huset redan är färdigt. Avsätt 1-2 miljoner till detta projekt, kanske mer beroende på storlek och materialval.
Branschnamnet för ingreppet kallas för taklyft och innebär att man tar bort taket på den befintliga byggnaden och helt enkelt sätter på plats en helt ny våning. Köper man en färdig modul, brukar konstruktörer på firman måtta och göra en noggrann uppmätning av ert hus. Sedan byggs modulen efter de byggritningar som ni gemensamt bestämt. När en färdig modul inte är möjligt, beroende på takkonstruktionen, kan man kapa de stående reglarna och lyfta av taket helt medan man bygger upp nästa våning och sedan lyfter tillbaka taket.
Glöm inte bort att du måste söka bygglov för din planerade utbyggnad. Efter bygglovet är godkänt, ja då är det bara att sätta igång. Och undersök detaljplanen för ditt område innan du drömmer dig bort och börjar betala för ritningar. Detaljplanen styr nämligen hur högt man får bygga i området, där brukar det stå uttryckligen om man få bygga ett tvåvåningshus eller högre. Om du stöter på problem med detaljplanen kan du ansöka om dispens för att få genomföra projektet ändå men det är sällan du får utföra större avvikelse.