Ta undersökningsplikten på allvar

Det finns många steg i processen av att köpa ett hus, från att gå på visningar hela vägen till att skriva på kontraktet. Men kanske det absolut viktigaste steget är att fullfölja den så kallade undersökningsplikten. Om du inte ser till att göra detta arbeta löper du stor risk att vara ansvarig för alla fel som bostaden hade men du inte visste om.

En del fel kan vara så pass uppenbara att du själv kan se dem under en vanlig husvisning. Men när det kommer till problem som ligger under ytorna och kräver expertis och kunskap att hitta behöver du se till att du har tagit hjälp med inspektionen.

Genom att anlita en besikningsman som går igenom byggnaden så grundligt som möjligt får du en mycket bättre bild av husets hälsa och skick än om du försöker göra det själv. Om det sedan skulle dyka upp något som skulle kunna klassas som ett dolt fel har du fullföljt din undersökningsplikt och skyldigheten kan således ligga på säljaren och inte på dig som köpare.

Omständigheterna kan dock fortfarande betyda att det kan vara lämpligt att ta hjälp från en kunnig bostadsjurist som kan hjälpa dig att få vägledning genom processen och säkerställa att du inte blir betalningsskyldig för situationen.