Renovera klimatsmart

Det är viktigare idag än någonsin att tänka på vår klimatpåverkan. När du ska renovera finns det många tips du kan tänka på för att ha miljön i åtanke. På Informationcentrum för hållbart byggande hittar du flera tips gällande detta både för dig som innehar en villa, hyreshus, bostadsrätt eller ett kontor.

Om du ska renovera är det viktigt att välja ett material som är miljövänligt. Fråga och ställ detta krav om du planerar att använda snickare. Om du ska snickra själv, undersök på din bygghandel vad som gäller och vad som ingår i materialen. Försök att återanvända så mycket som möjligt, sälj av eller skänk den inredning du river ut – det som fortfarande kan användas. Även du själv kan kolla runt för att se vad som går att skaffa begagnat eller i alla fall av återvunnet material. Exempelvis går det att köpa bänkskivor till kök av återvunnet material.

Om du renoverar badrum, tänk då på att installera en miljövänlig toalett som inte drar lika mycket vatten och energi –  det är positivt både för miljön och din plånbok! Även i duschen går det att installera lägre flöde. I badrum bör du också helst inte välja plast av olika slag, exempelvis våtrumsmatta och våtrumstapet. De innehåller oftast både gifter och miljöfarliga kemikalier. Kakel och klinker är istället ett bättre val. De har högre livslängd och står emot fukt mycket bra. Fundera egentligen på alla produkter du tänker byta ut. Tvättmaskin och torktumlare som görs idag drar ungefär tio gånger så lite energi som en äldre modell.

När det kommer till belysning bör du byta ut dina glödlampor till LED istället. De håller mycket längre än en vanlig glödlampa och gör av med endast cirka åttio procent energi jämfört med glödlampor, fantastiskt eller hur? Tänk på att om du väljer belysning för badrum bör de vara anpassade för vatten och damm.

Slutligen kan du ju även tänka på om du faktiskt behöver köpa nytt till att börja med. Det finns mycket du kan göra för att uppdatera din inredning av olika slag. Något som köksluckorna kan tas lös och målas om i en helt ny färg. Trämöbler kan du slipa och betsa eller måla för en ny och fräsch look. Andra tråkiga ytor kan förvandlats till något helt nytt med hjälp av saker som dekorplast. På så sätt motverkar du slit och släng-kulturen som annars är så drivande på många håll i världen. För att inte tala om att det även blir billigare än att köpa nytt och renovera.