Modern hembelysning

LED lampor

Vilka lampor man använder och hur man placerar dem är idag en lika stor del av inredningen som val av möbler. Att ta kontroll över både belysning och skugga ger helt nya möjligheter att styra upplevelsen av alla utrymmen i hemmet. Här kommer några av de val man måste göra när man inreder ett modernt rum.

Val av ljuskälla

För snart sju år sedan påbörjade EU resan att sluta använda sig av energieffektiva glödlampor. Många var då kritiska till alternativen som då inte var speciellt många, billiga eller högkvalitativa. Idag så är dock utbudet på marknaden betydligt större och kvalitén rent generellt bättre.

Halogen

Även om de mest energiineffektiva halogenlamporna förbjöds tillsammans med glödlamporna så fick många vara kvar på marknaden och är än idag ett alternativ. Största nackdelen med halogenlamporna är att de förutom ljus även ger ifrån sig väldigt mycket värme. Något som kan vara direkt farligt i många fasta installationer.

Lysrörslampor

Detta är lampan som tidigare varit synonym med benämningen lågenergilampa. I grunden fungerar lampan på samma sätt som ett lysrör, även om konstruktionen är betydligt mer kompakt. Lysrör har idag bra färgåtergivning och finns att köpa i många olika färgtemperaturer beroende på vad man är ute efter. Största nackdelen med dessa är förutom dess storlek även att de är sköra och kan vid skada läcka ut mindre mängder miljöfarliga ämnen.

LED

LED är den nyaste och kanske mest lovande tekniken. Lamporna kan göras extremt små, energisnåla och svala vilket gör att man kan placera belysning på helt nya ställen. Tekniken har länge haft problem med färgåtergivningen men det finns idag fullgoda alternativ på marknaden. Vissa varianter har dessutom möjligheten att ändra färg vilket gör att man vid en fjärrkontroll enkelt kan kontrollera nyans på belysningen i rummet.

-led-glodlampa

Nya möjligheter

LED tekniken för som ovan nämnt med sig många nya möjligheter. Förutom att vissa lampor kan ändra färg så produceras de även i nya format. Även om ljusslangar och slingor även har producerats tidigare så får de ett helt nytt värde med LED-tekniken. Allra minst är LED-stripen som appliceringsmässigt fungerar som en tjocka tejpbit. Baksidan är nämligen självhäftande vilket gör installationen väldigt enkel. Idag används dessa under allt från trappsteg till möbler för att skapa konturer och ge djup. De gör sig även bra som bänk eller skåpbelysning för att få bättra uppsikt över arbetsytan eller vitrinskåpet.

Funktion

Man måste också fundera på vilken funktion lampan ska ha i det rum som man önskar belysa. Vill man ha bra belysning runt en arbetsplats, ett hobbyrum eller vid skrivbordet hemma så gäller det att man har ett arbetsljus som är bländfritt och koncentrerat och sedan lättar upp kontrasterna runt omkring med ett mjukare allmänljus. En höj och sänkbar taklampa gör ett riktat ljus som blir användbart för hela rummet. Ljusa ytor reflekterar ljuset medan mörka absorberar det och behöver fler lampor för att kännas behagligt. Vill du lyfta fram detaljer i rummet såsom till exempel växter, tavlor eller kanske en läsfåtölj så ska du sätta ljus på dessa och placera lamporna i olika höjd i ett rum så blir sedan samspelet mellan skuggor och ljus genast mer intressant.