Förläng sommaren med ett uterum

shutterstock_219251644

Att många svenska hus har uterum är inte särskilt märkligt. Den svenska sommaren är lika kort som opålitlig, och istället för att hoppas på mirakel bygger många ett uterum. Med ett uterum kan du förlänga sommarkänslan med ett par veckor, och det ger huset ett extra rum där familjen kan spendera långa sommarkvällar.

Det första man måste ordna när man ska bygga om uteplatsen till ett inglasat uterum är att skaffa bygglov. Det kan tyckas överdrivet, men utan bygglov räknas sommarprojektet som ett svartbygge och kan leda till böter. I samband med att man skriver ihop sin ansökan om bygglov bör man också ha börjat fundera på var uterummet ska byggas – vill man ha morgonsol eller långa grillkvällar i skymningssolen?

Vissa har redan platsen klar för sig, och har kanske redan en altan eller en stenläggning att utgå från. Andra måste bygga från grunden. Oavsett vilka förutsättningar du har så är en central del för att få till ett bra uterum är att välja rätt glas och dörrar. För att inte kompromissa med några detaljer bör man vända sig till en bra leverantör.

När du har kommit så långt är du en bra bit på vägen, men vissa detaljer återstår. Om man inte köper ett färdigt uterum bör man också välja ett eget tak. Vissa gör det enkelt och bygger med plåttak, medan andra vill släppa in så mycket ljus som möjligt, och därför bygger ett tak helt i glas. Nackdelen med att ha ett tak som är helt i glas är att det kan bli olidligt varmt under sommardagar. En gyllene mellanväg kan vara att bygga ett tak i både plåt och tak, vilket är ett vanligt alternativ.