Byta tak

Är du i fasen att byta tak på ert hus, kanske det redan börjat läcka och är i stort behov av renovering. När man ska byta tak är det en hel del saker som är bra att tänka på, här kommer lite tips för att underlätta.

tegelpannorDet första du måste tänka på är om du ska behålla samma material som det är på taket sedan tidigare eller byta till ett nytt material. Det andra är om du tänkt utföra jobbet själv eller anlita en byggkonsult eller låta hantverkaren bestämma vad och hur arbetet ska utföras.  Fördelen att välja en konsult är att denne inte är beroende ekonimiskt av arbetet och kommer att begära in offerter från flera olika hantverkare.

Material

Det vanligaste, som de flesta hantverkare också rekommenderar är att välja samma material som det tidigare suttit på taket. Ofta finns det en anledning varför materialet valdes och därför bör man lägga samma. Det som annars brukar styra vilket material man väljer beror mycket på hur mycket de olika materialen kostar och hur länge man vill att taket ska hålla, hur lite underhåll man vill sköta.

Här kommer en liten information om hur länge de olika taken håller;

  • Papptak 15-20 år
  • Takpannor 30 år
  • Plåttak 40 år
  • Grästak 60+ år

Mer information om plåttak

Ett material som är lite dyrare, men som håller bra över tid och blir ekonomiskt i långa loppet är handfalsat plåttak. Plåttak har minst underhåll och längst livslängd. Ett företag som säljer det är falsat.se, ett företag som är i framkanten av de bästa företagen och som kommit med ett nytt falsat tak, FALSAT PRO. FALSAT PRO är ett tak som de själva tillverkar vilket gör att du bara behöver lägga till en bråkdel av kostnaden jämfört med ett annat falsat plåttak. Falsat är ett erfaret och kompetent företag som många anlitar och en av deras kunder är Sveriges forna längdskidåkare Per Elofsson.  Falsat plåttak är ett tak som kan läggas på både spontat underlag med papp under och direkt på läktat underlag. Plåten finns i olika kvalitéer där det är ytbeläggningens tjocklek som styr. En tjockare ytbeläggning står bättre emot att blekas av solljuset. Falsat plåttak finns också att beställa så det ser ut som taktegel om man vill ha den finishen, resultatet blir väldigt snyggt och du ser inte skillnaden.

Mer information om takpannor

Takpannor är ett material som funnits med i tusentals år och det finns både i tegel och betong.  Tegel är ett tåligt material som ursprungligen kommer från lera som bränt till tegelpannor. I 1900-talets början började tegeltaket kopieras och det kom takpannor i andra material, där betong är ett av dem. När du lägger takpannor krävs det att det är en vinkel på minst 14 grader för att regn och snö lätt ska rinna av. En bra återförsäljare av takpannor är benders.se, ett familjeföretag som sålt takpannor i över 50 år.

Mer information om papptak

Papptak är ett tak som ibland fått oförtjänt dåligt rykte. Papptaket är dock känsligare än andra material och det krävs att det läggs på rätt sätt. Nästan alla moderna hus idag med platta tak har papptak, detta är ett tak många arkitekter väljer då det ger en otroligt snygg design. Materialet är betydligt billigare än andra material och väljer du ett papptak har du pengar över att lägga på övrig renovering. Ett företag som inriktat sig på papptak med många år i branschen är Northpower.se, ett företag som ursprungligen startats i Norrland som nu har sitt säte i Stockholm.

Mer information om grästak

Efter högst 21 år har ett grästak betalat för sig själv och då får du även njuta av det i ca 40 år till! Det kostar såklart lite mer att lägga än ett konventionellt tak men fördelar överväger den lilla nackdelen. Många grästak läggs med dränerande och fukthållande mattor innan mineraljorden läggs på. Hos företag som Ljungs Sedum Entreprenad levereras taket grönt så du behöver inte dras med en ful, brun jordplätt i en sommar eller två. Du kan till och med välja om du vill ha bara gräs, gräs och örter, bara örter eller bara vildblommor. Ett grönt tak isolerar väldigt bra, sommar som vinter. Den håller varmt på vintern och minskar behov av luftkonditionering under sommaren. På sommaren reflekteras värmestrålningen vilket leder till energibesparingar. Eftersom ett grönt tak kräver bevattning är den mycket lönsammare och kräver mindre kostsamt regnvattensystem. Den har även funktion som ljuddämpare och höjer ofta värdet på bostaden.