Att tänka på när man ska köpa ett nybygge

230585-real-estate-offer

Går du i tankarna på att köpa ett nybygge? Det är ett populärt sätt för många som köper ett hem och det ger dig som köpare chansen att vara med och se från början och planera hur huset ska bli. Men det gäller att ha koll, inte bara för att det kanske är din livs viktigaste investering, men också för att minska riskerna för missförstånd eller dåligt bygge.

Viktigt att tänka på

Det är en relativt enkel historia om man får rätt hjälp. Svenska Dagbladet skriver att många av dagens försäljningar av hus görs enbart baserat på ritningar som visar köparen hur det framtida huset ska bli. Försäljningen sker alltså långt innan man ens har börjat snickra på plats. Köparen litar helt på att det ska bli som kontraktet säger. Läs därför noga igenom kontraktet och var på det klara om vad ni har kommit överens om. Det handlar bland annat om material och kvalitet på husets olika delar. Det är också mycket viktigt att inte betala i förskott. Om företaget du anlitat inte kan fortsätta på grund av att de går i konkurs eller liknande, och du står utan hus – och får dessutom inte dina pengar tillbaka.

Rätt mäklare

En av de viktigaste saker man bör tänka på är att ha en bra mäklare som är kvalitetssäkrad. Kolla upp mäklaren och jämför gärna med varandra flera olika mäklare som säljer nybyggen. Du kan begära offerter från flera mäklare via nätet.

När du har funnit en passande mäklare som dessutom är kvalificerad ska den också hjälpa dig med betydande saker som att kontrollera uppgifter om din framtida fastighet. Mäklaren ska även kunna föra vidare information angående villan från säljaren till dig. Det är också viktigt att begära referenser från byggaren. Gör också en kreditupplysning för att se om denne har ekonomiska problem. När du känner förtroende för alla inblandade är det bara att sätta igång processen.