Anlägga köksträdgård

I Sverige är vi duktiga på att odla i hemmet. Mer än hälften av alla svenska hem har någon form av odling på mark, balkong eller i köksfönstret. Om du vill skapa din egen köksträdgård finns det flera sätt att gör det på. Ta en titt på våra alternativ och se vad som passar dig och ditt hem bäst.

Från frö och lökar

Om du vill börja från början ska du använda Simbadusa. Där kan du köpa lökar och fröer till grönsaker, kryddor och blommor om du vill kombinera din ätbara trädgård med något vackert att titta på. Att driva upp frön är inte svårt, det gäller bara att ha tålamod. I början ska de stå fuktigt och varmt tills fröna har rotat sig. Vid fem centimeter kan du sätta dem i större krukor för att sedan plantera ut dem i landet eller i drivbänken.

Använda från butik

Vill du skynda på ditt odlande kan du använda kryddor i butiken och sätta dem direkt i jorden. Om du skördar med jämna mellanrum kommer kryddorna att frodas och skjuta nya skott. Du kan torka fröer från dina tomater och meloner för att plantera i krukorna.

Lär dig mer

Använd litteratur och odlingsbloggare för att lära dig mer om hur du odlar och tar hand om dina växter. De har olika skötselråd och ska odlas olika tider på året. Har du odlare i närheten eller släkten sitter de på ovärderlig kunskap, speciellt om de odlar i närområdet. Då har de samma utgångspunkt som dig och vet hur jorden fungerar. Skriv ned de tips och råd du får, du kommer att glömma mycket och då är det bra att ha en egen anteckningsbok där det bara står information om det du odlar och hur du odlar.

Plats

Sist men inte minst ska du välja platsen för din trädgård. Egentligen kan du odla var som helst, potatis trivs lika bra i en säck som i ett stort potatisland. Kryddor kan du odla på balkongen eller i låga pallkragar. Om du satsar på att bli mer självförsörjande behöver du lite mer utrymme men inte så mycket som du tror, runt 500 kvadrat räcker för att förse en familj på fyra med mat.